Hoppa till sidans innehåll

Elitteamet på Fjälltopphelgen

21 APR 2019 09:51
  • Skapad: 21 APR 2019 09:51

Elitteamet på Fjälltopploppet

Under långhelgen torsdag 11/4- söndag 14/4 var elitteamet på plats på den traditionella säsongsavslutningen i Bruksvallarna med Fjälltopploppet på lördagen som helgens höjdpunkt för den stora massan. Utöver det så avgjordes också SM i teamsprint för seniorer, en 100 meter lång supersprint och den lite mer lättsamma Knallcrossen.

Inför långhelgen i Bruksvallarna så det mycket lovande ut att bli en lyckad helg på flera plan. Väderprognoserna utlovade strålande solsken, minusgrader och rapporterna skvallrade om kall snö. Ursprungligen hade klubben bortåt 15 åkare i anmälningslistorna till de olika loppen, motionsklasserna inräknade.

Teamsprint

Stern hade tre lag anmälda i herrklassen och ett lag i damklassen. Dessvärre föll Alfred Buskqvist och Andreas Viker av redan på onsdagen med förkylningskänningar och Malin Jonson hade under onsdagen råkat ut för fall på fjälltur och gjort illa knäet. Av den anledningen startade endast två lag i herrklassen och damklassen uteblev helt för Sterns del.

Carl Olander och Karl Hjalmarsson utgjorde klubbens förstalag och ställdes i den första av tre semifinaler mot bland annat blivande mästarna Falun-Borlänge. Efter stabila starter av både Carl O och Karl H där laget var med bra i heatet tappade de sen mark och var till slut dryga miunten efter i mål, båda åkarna med en känsla av att inte riktigt kunna prestera på sina toppnivåer.

Sterns andralag bestod av Ask Abrahamsson och Samuel Hahnsson. De gick i den tredje semifinalen, det på pappret kanske starkaste heatet och ställdes där mot bland annat Borås SK som senare knep silvret. Ask öppnade med god optimism och lämnade över till Samuel, som dessvärre inte kände sig bra alls. Efter gott krigande tog de sig i mål som 14:e lag i semifinalen.

Supersprint 100 meter

Ursprungligen hade Stern 3 anmälda åkare till den show-betonade tävlingen i supersprint på 100 meter. När då både Alfred och Andreas stod över så startade till slut endast Carl Olander. Carl, som har sin specialitet på betydligt längre distanser gjorde ändå en god insats, även om tävlingen tog slut i kvalet. Med tiden 12.50 blev till och med coach Anders Buskqvist imponerad över farten och träffen i tekniken. Trots det så saknades 0.6 sekunder för avancemang. Istället för finalrunda så drog åkarna upp på en fin tur på fjället och njöt av det fantastiska vädret och spårsystemet som det bjöds på i Bruksvallarna och Ramundberget. De två fjällorterna hör till Nordic ski center, ett ca 300 km stort spårsystem som sammankopplar Brukvallarna, Ramundberget, Funäsdalen och Tänndalen.

Fjälltopploppet

Helgens höjdpunkt var ändå Fjälltopploppet som avgjordes under lördagen. Stern hade, på grund av sjukdomar och skador till slut 8 åkare på startlinjen i de olika klasserna. Först ut var Ella Bengtsson som gjorde lite av en comeback i D19-20 i slutet av en problemfylld säsong.  Sjukdomarna som varit för Ella tog ut sin rätt och enlig Ellas egen utsago gick hon in i väggen tre gånger under loppet, som var 31 km långt och gick över fjället i Ramundberget.

Den tyngre känslan fortsatte i yngre herrjuniorklassen, där Ask Abrahamsson och Nils Wastegård tog sig an de 31 kilometrarna, samma bana som damjuniorerna. Ask, som även han störts av sjukdomar under vintern, slutade där som 40:e man och Nils som 56:a.

I H21 hade Stern tre åkare genom Carl Olander, Karl Hjalmarsson och Samuel Hahnsson. Seniorbanan går över två fjäll och är 36 km lång. Carl och Karl hade sällskap över det första fjället i en klunga bestående av sex åkare. I jakten på klungan framför kom Carl loss tillsammans med två man. I den snabba utförsbacken efter första fjället (Carl nådde toppfarten 66 km/h) och över nästa fjäll drogs det ut succesivt innan Carl var i mål som 60:e man, dryga minuten före Karl som blev 65:a, utan att någon av dem känt sig helt på topp. Samuel gjorde ett stabilt lopp och kunde plocka placeringar under stora delar av loppet och blev till slut 76:a.

I tillägg till tävlingsklasserna ska det sägas att även Olof Hjalmarsson och tränare Anders Buskqvist ställde upp motionsklassen, som åkte samma bana som juniorerna.

Knallcrossen

Tävlingshelgen avslutades med den avslappnade tävlingen Knallcrossen. Tävlingen börjar med ett utförsrace som prolog för att sen avslutas med finalheat på en skicrossinspirerad bana. Stern hade åkare H17-18 genom Olof Hjalmarsson och Nils Wastegård upp och i H21 genom Karl Hjalmarsson. Närmast att kvalificera sig till final var Karl som blev 16:e i utförsracet.

Sammanfattningsvis var känslan på Fjälltopphelgen aningen tung. Sjukdomar och skador gjorde att flera åkare tvingades avstå och den allmänna känslan hos de som körde var tyvärr inte den bästa. Det fina med årets Fjälltopphelg var det fantastiska vårvintervädret som gjorde att tävlingarna aldrig blev värre än en fin fjälltur. En fjälltur som faktisk rakt igenom kunde genomföras på grymma skidor. I och med denna helg avslutades säsongen för de flesta av åkarna. Endast Carl Olander har en tävling kvar, då han på långfredagen ställer upp i ”Åk en mil, vinn en bil” på Storhogna. Efter det väntar ca 2 veckor av fysisk och mental återhämtning innan förberedelserna inför säsongen 2019/2020 tar sin början. För er som är sugna att följa elitteamet kan man göra det både här på ikstern.se och på Instagram (@ikstern__elit).

Skribent: Carl Olander
E-post: Adressen Gömd

Guldsponsorer 

  

Silversponsorer 

Logotyp Madshus i rött och text i svart

 

Bronssponsorer & Hjärtesponsorer

Alliansloppet

Beso

Castellum 

Logo Fastighetsakademin i orange med vit bakgrund

La Diagonella

Långberget

Team häsla & friskvård

Torsby skidtunnel & sportcenter

Valbergsängen

Postadress:
IK Stern - Skidor
IK Stern, Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Besöksadress:
IK Stern, Skatås Motionscentrum, Stuga 9 (Skidåkaren 7)
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031252605
Fax: 031252605
E-post: This is a mailto link

Se all info