Hoppa till sidans innehåll

Gällivarepremiären

24 NOV 2019 21:24
  • Skapad: 24 NOV 2019 21:24

Under långhelgen fredag 22/11 till söndag 24/11 startade officiellt skidsäsongen med tävlingar i Gällivare. IK Stern hade fem personer, varav en var Anders Buskqvist som ledare, på plats för att mäta krafterna med sverigeeliten, både på distans och sprint. Helgens största utropstecken var Alfred Buskqvist som blev 12:e man på lördagens distanslopp över 15 km, klassisk stil.

Helgen började dock med ett fristilslopp över 15 km. Stern hade där tre åkare på start, där Carl Olander fick den mest framskjutna placeringen som 55:a. Ungefär en och en halv minut efter tog sig Karl Hjalmarsson in som 68:a. Karl hade dock endast genomfört fyra träningspass på snö inför loppet så det finns klar förbättringspotential i takt med att skidvanan och snökänslan infinner sig.

Även Andreas Viker stod på startlinjen, gjorde så gott han kunde för dagen och såg loppet allra mest som en förberedelse inför söndagens sprint. Utan att ha någon toppkänsla kämpade han sig ändå in som 75:a på den hårda banan och i det stentuffa startfältet.

Alfred 12:e man

Helgens utropstecken kom på lördagen när Alfred Buskqvist gjorde ett strålande lopp på 15 km klassiskt och blev 12:e man. Det nollgradiga föret, som ställer större krav på den klassiska tekniken passade honom perfekt och efter ett väldisponerat lopp konkurrerade han starkt mot de bästa i Sverige plus schweizaren Dario Cologna som vann loppet. Nästa sternare var Carl Olander som efter en stark avslutning men sämre känsla överlag jämfört med fredagen blev 48:a. Trots det var han en minut närmare täten jämfört med fristilsloppet.

Även Karl Hjalmarsson åkte loppet men hade ingen toppendag. Som vanligt gör han sitt bästa och krigade hela vägen, vilket för dagen räckte till en 69:e plats.

Avancemang från prologen

Söndagen innebar sprint och Stern ställde upp med Alfred, Carl O och Andreas. Ett snöfall och en temperatur på nollan gav mycket svåra vallaförhållanden. Blanka spår med relativt torr snö gjorde att det var svårt att få fäste, samtidigt som det frös under i kurvor och saxbackar. Alfred gick ut först av sternarna och tog sig vidare från prologen som 22:e man. Efter en stark insats i kvartsfinalen, där han längre hade topp 4 inom räckhåll tog det dock stopp. Att kvalificera sig vittnar dock om stor potential och Alfred kan se tillbaka på en god helg som förbättrar hans chanser till uttagningar för internationella äventyr i vinter.

För Andreas var sprinten helgens viktigaste lopp. Efter att ha stått över lördagen var det med goda förhoppningar han såg fram emot tävlingen. Tyvärr fick han det mycket jobbigt i det svåra föret och hade problem att få fast skidorna och var klart besviken efteråt. Han riktar nu fokus mot kommande sprintar, där nästa chans är en skejtsprint i Volkswagen cup i Idre. Han blev 75:a i kvalet. Carl O blev 67:a.

Nu väntar två veckor med träning innan den nationella cupen Volkswagen cup drar igång i Idre! Idre-tävlingarna sammanfaller också med det årliga ungdomslägret. Ett stort tack Anders Buskqvist för sitt strålande arbete i vallaboden. Tack också till SK Bore för gott samarbete.

Skribent: Andreas Viker
E-post: Adressen Gömd

Guldsponsorer 

  

Silversponsorer 

Logotyp Madshus i rött och text i svart

 

Bronssponsorer & Hjärtesponsorer

Alliansloppet

Beso

Castellum 

Logo Fastighetsakademin i orange med vit bakgrund

La Diagonella

Långberget

Team häsla & friskvård

Torsby skidtunnel & sportcenter

Valbergsängen

Postadress:
IK Stern - Skidor
IK Stern, Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Besöksadress:
IK Stern, Skatås Motionscentrum, Stuga 9 (Skidåkaren 7)
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031252605
Fax: 031252605
E-post: This is a mailto link

Se all info