Hoppa till sidans innehåll

Skidträning alla grupper v. 5

01 FEB 2021 21:34
 • Uppdaterad: 01 FEB 2021 21:34

Efter en helg med minusgrader och strålande solsken har förhoppningsvis många tagit tillfället i akt att åka skidor på de spår som finns runt Göteborg. Nu gäller det att fortsätta åka under de veckor som snön ligger kvar. Vi fortsätter därför med tips på ett skidpass och inte ett barmarkspass.

 

Som tidigare rekommenderar vi spår i Landvetter, Hindås, Borås, eller Ulricehamn. Skidome är ju som alltid också snösäkert. Kolla skidspar.se för senaste spårstatus på de olika ställena. Söndag kväll hade Landvetter en lätt kuperad slinga på ca 1,4 km som i veckan förhoppningsvis förlängs med en extra utförslöpa och en uppförsbacke (Tisdag kväll är det ungdomsträning och ungdomstävling i spåren). Hindås räknar med att ha en slinga på 2 km från och med tisdag. Vid Borås skidstadion finns ett spår på ca 4 km och från denna vecka en rundbana.

 

Uppvärmning:
Åk några kilometer eller 15 minuter för att komma igång och bli varm. Kör utan stavar den sista halvan av uppvärmningen. Har du bakhalt så justera fästvallan inför teknikdelen.

 

Teknik:
Precis som tidigare veckor inleder vi med ett teknikinslag. Vi kommer idag träna vidare på diagonalåkning, träna spårbyte och även lite utförskörning. Passet från vecka 2 är en bra instruktion på vad ni bör tänka på när der gäller teknik för diagonalåkning

 • Under cirka 15 minuter åker ni diagonalt utan stavar i varierande terräng. Viktigt blir då att korta ner rörelsen när det går lite mer emot, men framförallt träna på att åka stort och glida ut när det går lättare och utför. Under dessa femton minuter ska ni kontinuerligt köra diagonalåkning och undvika saxning samt stå på skidorna och glida.
 • Efter detta tar ni stavarna igen och åker samma sträcka diagonalt med stavar. Fortsätt i 10 min
 • Nästa moment vi ska träna på är spårbyte. Börja i lite lätt motlut alternativt platt terräng och kör normalt. För att påbörja spårbytet tar ni ett ordentligtskridskoskär med benet närmast det spåret ni vill in i. Låt foten glida över det nya spåret innan ni med det andra benet lyfter in skidan i det nya spåret. Sista momentet blir att lyfta in den andra skidan i spåret. I rörelsen gäller det att nyttja möjligheten till fartökning med skridskoskäret. Upprepa spårbyten mellan två spår eller genom att växelvis gå ur respektive gå i spåret. Prova både på platten, uppför och utför. Fortsätt under ca 15 minuter med spårbyte
 • Sista teknikmomentet blir att träna utförsåkning. Vid ingången av en nedförsbacke ställer ni er i fartställning. Första gången i backen står ni i spåret och kör utan att ploga med någon skida. Nästa gång kör ni backen utför bredvid spåret. Kryp ihop och när det svänger har ni blicken långt fram samtidigt som ni tar små steg i sidled för att följa backen.
 • Intervaller:
  Därefter går vi på med långa intervaller. Kör ni i Landvetter (förhoppningsvis är långa uppförsbacken öppen) eller i Hindås kör ni ett varv utan att stanna. Kör ni i Borås kör ni bara på övre halvan av banan. Tänk på vilken teknik ni använder vid de olika delarna av banan och hur lång tid första varvet tar. Efter ett varv blir det kort vila (max 1 min) innan ni kör varv två. På de efterföljande varven ska ni använda stakning/stakning med frånskjut och diagonalåkning på samma ställen som första varvet. Vid motlut är det viktigt att åka diagonal lika länge och inte saxa uppför backen. Fortsätt sedan att köra varv tills ni kört fem varv totalt. Förutom att ni ska använda samma teknik runt varvet skall alla varven gå på sammat tid.
 • Nedvärmning:
  Efter detta, avsluta med cirka 10 minuter lugn åkning för att "åka av".

Lycka till!

Skribent: Mats Lindgren
E-post: Adressen Gömd

Guldsponsorer 

  

Silversponsorer 

Logotyp Madshus i rött och text i svart

 

Bronssponsorer & Hjärtesponsorer

Alliansloppet

Beso

Castellum 

Logo Fastighetsakademin i orange med vit bakgrund

La Diagonella

Långberget

Team häsla & friskvård

Torsby skidtunnel & sportcenter

Valbergsängen

Postadress:
IK Stern - Skidor
IK Stern, Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Besöksadress:
IK Stern, Skatås Motionscentrum, Stuga 9 (Skidåkaren 7)
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031252605
Fax: 031252605
E-post: This is a mailto link

Se all info