Hoppa till sidans innehåll

Skidträning v. 8 för samtliga grupper

22 FEB 2021 20:58
  • Skapad: 22 FEB 2021 20:58

"Testlopp" och vasaloppsförberedelser

Nu börjar det närma sig vasaloppsvecka och innevarande vecka är sista chansen för de mer krävande förberedelserna. Trots det varma vädret finns fortsatt fina förutsättningar för skidåkning. Vi rekommenderar spår i Landvetter, Hindås, Borås, Ulricehamn eller i Skidome. Kolla skidspar.se för spårstatus på de olika ställena.

Denna vecka går ut på att göra de sista förberedelserna och ta chansen till att ställa in knopp och kropp på den kommande utmaningen. Har du följt våra teknikpass senaste veckorna har du fått en bra genomgång av den grundläggande teknikträningen och nu är det de mentala förberedelserna som måste på plats. Tanken med veckans pass är att testa utrustning och att åka kontinuerligt en längre sträcka. Förbered dig såsom om det vore tävlig. Testa de kläder du avser åka i, inta den energi du avser inta. Testa gärna även rätt sportdryck om du inte är van denna så att du vet hur kroppen kommer att reagera. Fundera på och testa även frekvens för intag av vätska och energi. Testa att valla så många lager fäste som du avser lägga på inför loppet. Testa tänkt fart, om du orkar staka så mycket som du tänkt osv.

Åk kontinuerligt såsom du avser lägga upp ditt lopp. Min rekommendation är att åka cirka hälften av den distans du avser åka på ditt lopp. Skall du åka de 90 kilometrarna mellan Sälen och Mora så anser jag att det för sent att köra 45 km om du inte känner dig bekväm med längre distanser, då räcker det med 30-35 km för att inte riskera att du är sliten nästa vecka.

Lägg gärna in några impulser, fartökningar på ett par kilometer under passets gång eller öka farten under sista tredjedelen.

Efteråt, utvärdera vad som fungerade bra och vad som fungerade dåligt och justera detta inför nästa vecka. Detta kommer att ge dig en trygghet inför loppet gällande dessa frågor och du slipper spilla energi på detta innan loppet. Kanske slipper du den berömda "klädnojan" och lägga på det där sista "nervöslagret" valla. Var det jobbigt att åka halva distansen så kommer du att hantera hela distansen bättre med erfarenheten från detta testlopp. 

Lycka till med passet och ditt lopp!

Skribent: Cristian Bodin
E-post: Adressen Gömd

Guldsponsorer 

  

Silversponsorer 

Logotyp Madshus i rött och text i svart

 

Bronssponsorer & Hjärtesponsorer

Alliansloppet

Beso

Castellum 

Logo Fastighetsakademin i orange med vit bakgrund

La Diagonella

Långberget

Team häsla & friskvård

Torsby skidtunnel & sportcenter

Valbergsängen

Postadress:
IK Stern - Skidor
IK Stern, Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Besöksadress:
IK Stern, Skatås Motionscentrum, Stuga 9 (Skidåkaren 7)
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031252605
Fax: 031252605
E-post: This is a mailto link

Se all info