Hoppa till sidans innehåll

Starka prestationer på SM i Gällivare

04 APR 2019 17:55
  • Uppdaterad: 04 APR 2019 17:55

           Karl Hjalmarsson i aktion (Foto: Maria Jonasson)

Under den gångna helgen inbjöd Gällivare till SM på 5-mil. SM-tävlingen ingick även i minitouren Volkswagen tour som avslutades med ett spektakulärt backrace med mål på toppen av Dundrets slalombacke. Tourens huvudtävling, 5-milen, blev en framgång för IK Stern, framförallt genom Alfred Buskqvists 16:e plats.

Alfred Buskqvist, Carl Olander och Andreas Viker drog direkt efter avslutade Sverigecup-tävlingar i Kalix vidare till Gällivare, tillsammans med Anders och Annika Buskqvist och Karl Hjalmarsson som anslöt till 5-milen. Gällivare bjöd in till SM på 5-mil och minitouren Volkswagen cup, innehållande en klassisk sprint på torsdagen, nämnda SM-tävling på lördagen och avslutades sedan med ett backrace till Dundrets topp (vallarapport finns längst ner i artikeln). Dagarna innan tour-start fördrevs med fantastisk vårskidåkning på Gällivares mycket fina spårsystem och grill vid stugan, belägen vid sjön Vassaraträsket vid foten av Dundret. Det handlade om att ladda om inför kommande race och samla kraft efter en tuff helg i Kalix.

Stolpe ut i sprint

Sprinten blev lite av ett antiklimax för Sterns åkare. Det började med att Carl kände sig roslig i halsen på morgonen och bestämde sig för att stå över, med förhoppning att kunna ställa upp på 5-milen. Istället skulle Alfred och Andreas försvara klubbens färger. En stabil prolog av Alfred gav honom en 20:e plats och avancemang till finalomgångarna. Andreas hade en bra känsla under sin prolog men råkade dessvärre ut för ett fall på banans lägsta punkt och förlorade därmed mycket fart inför efterföljande backe oh kunde därmed inte göra sig själv rättvisa.

Alfred hamnade i ett tufft heat med flera världscupmeriterade åkare. En god känsla i prologen gav förhoppning om ett bra lopp. Dessvärre bröt han staven i starten och var därmed utan chans att avancera.

SM på 5-mil

Helgens viktigaste tävling var SM på 5-mil. Stern ställde upp med tre åkare. Andreas Viker gick ut som första man i fältet, Karl Hjalmarsson som tionde och Alfred Buskqvist som 56:e man. Carls förkylning hade tyvärr blivit värre under fredagen och han kunde inte ställa upp. Tråkigt då det var hans största mål för vintern.

För Andreas var det den andra 5-milen i skidåkarlivet. Den tuffa banan passade med ca 1700 höjdmeter honom inte helt men han utförde trots det ett stabilt lopp. I fyra av sex varv hade han sällskap med en annan löpare och fick om inte annat en ny kompis, som han själv uttryckte det.

Karl Hjalmarsson gjorde debut på 5-mil. Det var med en plan att åka snabbt men kontrollerat som han ställde sig på startlinjen. Karl inledde starkt under första halvan av loppet och låg med bra. Trots en svacka under varv fyra och fem av de totalt sex varven gjorde han ett starkt sista varv, klarade sig från den ökända väggen och slutade på en fin 47:e plats, hans bästa SM-placering hittills.

För Alfred var det hans tredje 5-mil. Efter en lugn start där han låg på 60:e plats efter 1,7 km klättrade han stabilt. Efter halva loppet låg han på 22:a plats för att sedan, efter ett mycket bra disponerat lopp sluta som 16:e man. Ett oerhört bra lopp som visar på vikten av att krafter kvar under andra halvan av en individuell 5-mil.

Avslutande klättring

Alfred och Andreas gav sig sedan på den avslutande etappen i minitouren Volkswagen tour. Minst sagt var det ett hårt race att klättra uppför Dundret dagen efter 5-milen. Banan inleddes med en knappt fyra km lång slinga inne kring stadion innan man gav sig på backen. Alfred kom iväg bra i masstarten och hade en bra position in i backen. Väl där var lutningen så pass brant att det blir svårt att glida på skidorna. Alfred klev på bra och slutade som 16:e man.

Andreas kände sig oväntat pigg innan start men under den inledande slingan tog loppet dagen före ut sin rätt. Han gjorde vad han kunde och slutade på 50:e plats, nöjd med att ha kunnat genomföra alla tävlingarna under Kalix-/Gällivare-turnén med en god känsla på majoriteten av loppen.

En helg kvar

För elitteamet återstår nu en tävlingshelg. Nästa vecka avgörs SM i teamsprint i Bruksvallarna där Stern ställer upp med flera lag. Efter teamsprinten är det supersprint över 100 meter för att sedan avslutas med klassiska Fjälltopploppet, en masstartstävling i fri stil över kalfjället med start och mål i Bruksvallarna. Tävlingarna går att följa på tävlingarnas hemsida: http://www.fjalltopploppet.se/.

Vallarapport:

Sprint:
Väder: Uppehåll, ca 0 grader (efter plusgrader på dagen) och finkornig snö.
Valla: Skigo HF universal/HF orange, toppat med CM10 fluid (båda valde att staka utan fäste)

5-mil:

Väder: Soligt, ca minus 1 och finkornig, gammal snö.
Valla: Skigo HF universal/HF orange. Skigo CM10 kloss invärmd, toppat med CM10 fluid

Dundret upp:

Väder: Se femmil!
Valla: Nytt lager CM10-kloss (inkorkat) på föregående dags tävlingsskidor

Skribent: Carl Olander
E-post: Adressen Gömd

Guldsponsorer 

  

Silversponsorer 

Logotyp Madshus i rött och text i svart

Udens logga

 

Bronssponsorer & Hjärtesponsorer

Alliansloppet

Beso

Castellum 

Logo Fastighetsakademin i orange med vit bakgrund

La Diagonella

Långberget

Team häsla & friskvård

Torsby skidtunnel & sportcenter

Valbergsängen

Postadress:
IK Stern - Skidor
IK Stern, Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Besöksadress:
IK Stern, Skatås Motionscentrum, Stuga 9 (Skidåkaren 7)
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: 031252605
Fax: 031252605
E-post: This is a mailto link

Se all info