SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Stern
Skidor
Två sternare bland de 100 bästa på Vasaloppet
2024-03-06 16:14
Nils Sjöberg och Alfred Buskqvist

Under söndagen genomfördes Vasaloppet traditionsenligt. Årets upplaga var den 100:e upplagan av den traditionstyngda tävlingen och IK Stern hade två åkare bland de hundra bästa genom Alfred Buskqvist och Nils Sjöberg. Detta är också det bästa klubben har presterat på världens största skidtävling sedan 80-talet.

IK Stern hade två åkare i Vasaloppets elitled genom Alfred Buskqvist och Nils Sjöberg. För Alfred, som tävlar i långloppens världscup Ski classics för team Ramudden, så är Vasaloppet årets höjdpunkt och just den här gången var inte spurtpoängen lika högt prioriterade som tidigare under vintern utan huvudmålet var att maximera slutplaceringen. Dock utvecklades loppet snabbt till en kamp mellan fyra åkare som gick i utbrytning direkt och Alfred hamnade i de jagande andraklungan. Egentligen försvann chansen till spurtpoängen redan där och då materialet tyvärr inte var på topp blev Alfred till slut avhängd i backarna utför efter Evertsberg. Till slut slutade Alfred 33:a.

 

En desto bättre upplevelse blev det för Nils Sjöberg. Nils, som egentligen inte alls satsar på långlopp, valde att köra loppet då de lokala långloppen gått bättre än väntat. Utan långloppsanpassad träning och som förstaårssenior blev han 90:e man i sitt första Vasalopp, vilket är en mycket anmärkningsvärd prestation. Det visar på en stor potential hos Nils som dock fortsatt kommer att satsa på traditionell skidåkning under de närmaste åren.

 

Alfred och Nils är bara toppen av det isberg som är IK Stern i Vasaloppet 2024. Totalt  hade klubben 262 åkare anmälda till Vasaloppet och 426 åkare totalt, fördelade över vasaloppsveckans alla olika lopp. Dessa är fördelade mellan män och kvinnor, vuxna och ungdomar. Detta gör att IK Stern kan visa på en helt unik bredd som spänner över skidsportens alla delar. Klubben är representerade i både elit och motion, ungdomar och vuxna. Detta visar på det enorma skidintresset som finns i Göteborg och är en viktig del i klubbens verksamhet, där målet är att alla ska kunna hitta sin form av skidåkning. Vasaloppet och vasaloppsveckan blir därför en mycket talande illustration av IK Sterns verksamhet

 

För att sätta söndagens Vasalopp i perspektiv så ska det sägas följande:

  • Vasaloppet 2024 är första gången sedan 1989 som IK Stern har två åkare bland de hundra bästa. Det året slutade Stefan Johansson (som är morbror till Alfred) 41:a och Jan Björk 91:a.

  • Inte sedan 1988 har IK Stern presterat så bra i Vasaloppet, fördelat på två åkare. Då blev Stefan Johansson 27:a, Alfreds pappa Anders Buskqvist (mångårig och mycket uppskattad ledare i klubben) 47:a och Klas Eliasson 48:a. Tre åkare bland det femtio bästa alltså.
  • IK Sterns enskilt bästa resultat är Stefan Johanssons tiondeplats 1991.

Alfred och Nils är bara toppen av det isberg som är IK Stern i Vasaloppet 2024. Totalt  hade klubben 262 åkare anmälda till Vasaloppet och 426 åkare totalt, fördelade över vasaloppsveckans alla olika lopp. Dessa är fördelade mellan män och kvinnor, vuxna och ungdomar. Detta gör att IK Stern kan visa på en helt unik bredd som spänner över skidsportens alla delar. Klubben är representerade i både elit och motion, ungdomar och vuxna. Detta visar på det enorma skidintresset som finns i Göteborg och är en viktig del i klubbens verksamhet, där målet är att alla ska kunna hitta sin form av skidåkning. Vasaloppet och vasaloppsveckan blir därför en mycket talande illustration av IK Sterns verksamhet. 

 
Sponsorer