SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Stern
Skidor
Framskjutna placeringar på SM i Boden
2024-04-01 21:47
Fr. v: Axel Sandberg, Nils Sjöberg, Magnus Sjöberg, Annika Buskqvist, Alfred Buskqvist, Anders Buskqvist, Harald Ekenberg och Claes Ekenberg

Under 20-26/3 avgjordes 2024 års upplaga av skid-SM i Boden. IK Stern var representerade av fyra åkare under SM-veckan och hade flera framskjutna placeringar.

20 km masstart, fri stil

På den första tävlingen hade Stern åkare på start med Nils Sjöberg och Axel Sandberg. Nils, som inför den här säsongen aldrig varit bland de 50 bästa i en nationell tävling, åkte stadigt upp sig från sin 64:e startposition. Efter ett riktigt bra lopp gick han i mål som 31:a, snubblande nära en placering bland de 30 bästa. Axel, som fortfarande är junior, testade kapaciteten mot senioreliten och blev 68:e åkare i mål.

 

Teamsprint

I teamsprinten ställde Stern upp med Alfred Buskqvist och Harald Ekenberg, med andra ord ett rent kusinlag. Efter att ha slutat 11:a i den första av tre semifinaler (totalt startade hela 43 lag) blev de 31:a i den slutliga resultatlistan.

 

10 km klassiskt

Inför det klassiska loppet bjöds det på riktigt vallaföre med nollgradigt och snöfall. Alfred Buskqvist valde att gå med skidor utan fästvalla och staka sig igenom loppet. Detta ledde till en slutlig 14:e plats i ett startfält med ca 120 åkare på start. Alfred hade sällskap av Harald Ekenberg (107:a), Axel Sandberg (87:a) och Nils Sjöberg (54:a).

 

Sprint, fri stil

På sprinten hade Stern tre åkare till start. Axel Sandberg gjorde sin tredje start och var till slut 4 sekunder från ett avancemang (vilket som junior är ett mycket bra resultat) och blev med det 48:e åkare. Harald Ekenberg, som tyvärr inte har hittat farten den här vintern, blev 64:e man.

Dagens tredje sternare var Alfred Buskqvist som tog sig vidare från prologen. Efter en riktigt bra kvartsfinal tog han sig vidare till semifinalen där det dock stopp. I den slutgiltiga resultatlistan slutade han som 8:a.

 

50 km, klassisk stil

På SM:s sista dag representerades klubben av Harald Ekenberg och Alfred Buskqvist. Harald gjorde sin första femmil i livet och tog sig i mål som 57:e man i ett lopp som många åkare bröt, trots att det bjöds på fantastiska förutsättningar med kallföre och solsken. En åkare som saknades i den slutgiltiga listan var Nils Sjöberg som tvingades ställa in loppet pga sjukdom, vilket också var anledningen till att IK Stern inte kunde ställa upp i stafetten.

Alfred Buskqvist hade en strålade dag i spåret. Med startnumret före den slutliga svenska mästaren Jens Burman kunde ha få draghjälp en bit innan han släppte för att inte bränna för mycket kraft för tidigt. Det visade sig vara ett smart val då han slutade 7:a och så när som på fyra sekunder förlorade sjundeplatsen, som gick till Gustaf Berglund som kroknade rejält under den sista milen. Upp till femteplatsen var det dock ett stort steg med över tre minuter.

 

Sammanfattningsvis var det ett riktigt bra SM för Stern med flera framskjutna placeringar. Det hade inte varit möjligt utan de ledare som var med och stöttade med det praktiska runt omkring så att åkarna kunde fokusera på att prestera så bra som möjligt. Totalt var det fyra åkare på plats och lika många ledare. Nu till helgen väntar avslutningen i Sverigecupen för både junior och senior i Sollefteå, samtidigt som Ski classics fortsätter i Nordnorge med Reistadlöpet på lördag och Summit 2 Senja på söndag. Tävlingarna i Sollefteå sänds på Expressen-TV och Bonniers lokala titlar medan Ski classics sänds på SVT.

 

 

 

 

 
Sponsorer