SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Stern
Skidor
Ski classics går i mål
2024-04-12 13:08
Alfred Buskqvist

Under lördagen går säsongens sista lopp i Ski classics av stapeln i norska Hafjell. Tävlingen som tar långloppsvärldscupen i mål är också säsongen längsta med 100 km på Janteloppet.

Dubbeltävling i norra Norge

Föregående helg genomfördes dock säsongens kanske tuffaste helg totalt sett. Under lördagen avgjordes Reistadlöpet över 50 km i Bardufoss. IK Sterns Alfred Buskqvist gick in hårt för att plocka viktiga spurtpoäng i kampen om totalsegern i sprintcupen. Det såg länge ljust ut för Alfred som tack vare bra positionering i fältet skaffat sig en ledning strax innan spurtpriset. Det såg också länge ut som att han skulle ta hemmaxpoängen vid tävlingens enda sprint men blev till slut klart nerspurtad av främsta konkurrenten i sprintcupen, norrmannen Amund Hoel, som kom mycket starkt under de sista 100 meterna och knep förstaplatsen före Alfred. 

 

Trots försöket vid spurtpriset var Alfred fortsatt pigg under resterande del av loppet. För att maximera sina chanser vid sprinten valde han att åka på blanka skidor och staka och efter att pga detta ha förlorat några placeringar under de två mycket tuffa klättringarna över de två fjällmassiv som passeras under loppet så gick Alfred slutligen i mål som 33:e man. Samma placering blev det även dagen efter på Summit2Senja (60 km), trots en betydligt sämre känsla efter lördagens lopp. Även här passerades två fjäll men på det sättet som loppet utvecklade sig med utbrytning så var Alfred tyvärr inte med vid sprinten. Detsamma var fallet för Amund Hoel men Alfred hade behövt plocka poäng vid söndagens spurtpris för att ha chans att försvara segern i sprintcupen. Efter söndagens lopp står det därmed klart att totalsegern i sprintcupen går till Amund Hoel. Alfred har dock fortfarande fördel i kampen om andraplatsen.

 

Tuff avslutning

Under lördagen 13/4 avgörs säsongens sista lopp i Ski classics. Tävlingen Janteloppet är också med sina 100 km den enskilt längsta tävlingen för året och en mil längre än Vasaloppet. Tävlingen kommer med stor sannolikhet bli rafflande då viktiga poäng i lagtävlingen står på spel. Mot den bakgrunden blir båda spurtpriserna, efter 23 och 46 km, eftertraktade av samtliga åkare och de kommer bli hård kamp om de återstående poängen. Det blir med andra ord dubbel morot för Alfred att plocka poäng, dels för att som ovan nämnts säkra andraplatsen i sprintcupen men också att samla poäng till sitt lag Team Ramudden, som har chansen att nå andraplatsen i lagtävlingen. Inför lördagen ligger de trea, 160 poäng bakom Team Ragde Charge. 

 

Loppet går, precis som de tidigare tävlingarna av Ski classics, att följa på SVT. Starten går klockan 8 på lördag morgon.

 

 

 
Sponsorer