SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Stern
Skidor
Skidsäsongen 23/24, juniorer
2024-05-14 22:45
Axel Sandberg och Nike Werner

 

Halva maj har passerat och åkarna har påbörjat en ny träningssäsong. I och med det är det också hög till att blicka tillbaka på den vinter som har avslutats. I två delar kommer säsongen 23/24 sammanfattas. Först ut är juniorerna, där IK Stern inför vintern fick förstärkning genom Axel Sandberg. 

Sverigecupen Bauhaus cup

För Axel Sandberg började cupsäsongen bra. Redan i första tävlingen för vintern i Boden blev han 14:e i sprint, efter att dagen före slutat 20:e på JVM-testet över 20 km fristil med masstart.  I Falun blev han 18:e på 10 km klassiskt, vilket är riktigt bra med tanke på att Axel har haft lite svårare i den klassiska stilen. Vidare blev det en 16:e plats på 15 km fritt i Östersund, innan säsongen avslutades i Sollefteå med bland annat en 22:a plats i klassisk sprint.

 

För Nike började cupsäsongen stabilt med bland annat e 17:e plats på sprinten Boden. Efter den inledande helgen blev det en lite tyngre helg i Falun i januari innan det var dags för tävlingarna i Östersund. Efter att ha slutat 15:e i sprint var det dags för ett riktigt topplopp. På masstarten i fri stil slutade Nike sjua i absolut bästa nationella konkurrens. Detta var dock inte ens toppen. På sprinten under tävlingarna i Sollefteå tog sig Nike till final och slutade sexa. En riktigt stark avslutning av cupsäsongen för Nike.

 

JSM i Ulricehamn

Under vecka 7 avgjordes junior-SM i Ulricehamn. I det första loppet blev Axel 16:e man på 20 km fristil med masstart. Detta blev dock toppnoteringen, även om han tog sig vidare från prologen på sprinten som 17:e man. Till slut blev han 28:a.

 

För Nikes del blev JSM lite tvärtom. Efter en tyngre masstart blev hon 17:e i sprinten och avslutade sedan med att bli 18:e i distansloppet över 10 km klassiskt.

 

FIS-tävlingar

Utöver Sverigecupen och JSM genomfördes några FIS-tävlingar, vilket är tävlingar som inte ingår i cupen men ändå är rankinggrundande och håller hög kvalitet. I Åsarna, som genomfördes i samband med att seniorcupen avgjordes, blev Axel tvåa i sprint och femma i jaktstarten. Vid samma tävlingar blev Nike sexa i jaktstarten.

 

Inför nästa vinter

Med en bra säsong i ryggen för både Nike och Axel väntar nu en träningssäsong mot nya utmaningar. Både Nike och Axel bor i Torsby och studerar vid skidgymnasiet, där Nike har två år kvar. Dock väntar en ny tillvaro till nästa vinter då hon tar steget upp i den äldre juniorklassen D19-20 och kommer därmed få tävla mot dem som är ett år äldre.

 

Axel däremot tar studenten nu i juni och kommer avsluta sin fyra år långa tid på skidgymnasiet. Detta kommer innebära en flytt till ny ort, även om det i dagsläget inte helt spikat vilken det blir. Vad som däremot är klart är att tiden som junior är över och till vinter kommer Axel att kliva in i seniorklass, vilket innebär att nivån höjs kraftigt. Han ansluter därmed till Alfred Buskqvist, Harald Ekenberg och Nils Sjöberg i seniorlaget. 

 

Med den här sammanfattningen av vintern för juniorerna riktar vi blicken mot seniorerna. Håll utkik på hemsidan för att återblicka på den gångna vintern för seniorlaget!

 
Sponsorer