SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Stern
Skidor
Skidsäsongen 23/24, seniorer
2024-05-17 21:48
Nils Sjöberg, Alfred Buskqvist och Harald Ekenberg

Maj månad har gått in i andra halvan och det är dags att se tillbaka på vintern som var de seniorer vi har i IK Stern elit. Inför vintern fick vi in en ny åkare i Nils Sjöberg, som anslöt till Alfred Buskqvist och Harald Ekenberg.

 

Ski classics

För andra vintern i rad var IK Stern representerat i långloppsvärldscupen Ski classics genom Alfred Buskqvist som tävlar för svenska Team Ramudden. Alfred, som var regerade mästare i sprintcupen, hade målet att försvara den gröna sprintvästen. En kamp som redan tidigt visade sig skulle bli en duell med norrmannen Amund Hoel. Alfred ledde totalställningen fram till La Diagonela i Schweiz där Hoel tog över ledningen. Efter det var det länge väldigt jämnt mellan Alfred och Hoel innan norrmannen under den tredje sista tävlingen fick ett försprång som skulle visa sig för svårt att ta in. Alfred slutade ändå på en mycket stark andraplats, 45 poäng efter Amund Hoel. 

Även om den gröna västen gick till Norge i år så har det på flera sätt varit en säsong med framsteg för Alfred. Bland annat tog han sitt livs första placering bland de tio bästa när han slutade sjua i säsongens första lopp, Bad Gastein Criterium i december. Utöver sjundeplatsen blev det även en 17:e plats på La Venosta ITT (individual time trial) i Italien och en 20:e plats på Grönklitt Classic.

Smart Energy cup
För Nils Sjöberg började säsongen struligt. Både säsongspremiären i Gällivare och cuppremiären i Idre försvann pga en covid-infektion. Med det uttalade målet att bli bland de 50 bästa under vintern började det med en 51:a plats i Falun på 20 km masstart i fri stil. Det var dock under nästa cuphelg som det skulle lossna. På 10 km fritt i Åsarna blev Nils 48:a och kunde bocka av årets mål. Redan dagen efter förbättrades detta ytterligare då han med 39:e åktid för dagen blev 40:e man i jaktstarten. Den enskilt bästa placeringen för Nils blev på kortdistansen 5 km klassiskt i Sollefteå där han blev 39:a.

För Harald Ekenberg blev vintern inte vad han hade hoppats på. Efter en ganska lovande tjuvstart i finska Muonio så har Harald inte fått kroppen att fungera som han hoppades på att den skulle göra och för tillfället är han tvingad till alternativ träning med mycket skierg pga av en knäskada. Det fanns trots allt ljuspunkter och som bäst i Smart Energy Cup blev Harald 45:a på sprinten i Falun, endast ca två sekunder från avancemang till kvartsfinal.

 

SM i Boden

Precis som för majoriteten av den nationella eliten i Sverige är SM säsongens viktigaste tävlingar. Även här visade Nils Sjöberg att han blivit två nivåer bättre under den här vintern och blev 31:a på masstarten i fri stil, vilket är det klart bästa han har gjort hittills som skidåkare. Förhoppningar till ännu bättre resultat fanns till femmilen men kvällen innan stafetten insjuknade han och SM var över. Innan dess hann han dock bli 54:a på 10 klassiskt.

Tyvärr fortsatte strulet för Harald Ekenberg under SM men under teamsprinten var känslan dock piggare och tillsammans med kusinen Alfred Buskqvist med blev de 11:a i den tredje semifinalen med en tid som hade räckt till en sjätte- respektive sjundeplats i de andra två semifinalheaten.

Alfred Buskqvist inledde SM med att bli 14:e på 10 klassiskt i det ymniga snöfallet, endast ca 10 sekunder från 10:e-platsen. En lovande start som följdes upp av ovan nämnda teamsprint innan det var dags för den mest traditionstyngda distansen. Femmilen! Alfred, som är mycket stark på klassisk femmil, visade att kyliga starter tenderar att löna sig på långa lopp med individuell start. Efter att tålmodigt ha hållit sitt egna tempo länge plockade han in massor av tid under andra halvan av loppet och lyckades till slut bli sjua, bara fyra sekunder från sjätteplatsen efter en hård kamp under sista halvmilen.

 

Vasaloppet

Inför Vasaloppet 2024 lät Alfred Buskqvist sprintpoängen vara lite nedprioriterade och siktade istället på en bra slutplacering. Trots en sämre känsla för dagen slutade han ändå 33:a efter att länge ha varit med i andraklungan som bildades efter en tidig utbrytning i täten. Trots detta blev Vasaloppet blev en stor framgång för IK Stern. Nils Sjöberg, som visat lovande kapacitet på de lokala långloppen krig Östersund, gjorde sin första start i Vasaloppet och slutade på en mycket stark 90:e-plats, vilket är mycket bra för en förstaårssenior och förstagångsåkare. Detta innebar två sternare bland de 100 bästa, vilket är det bästa IK Stern har presterat på två åkare sedan 1988 (läs mer om årets Vasalopp här: https://www.ikstern.se/nyheter/?ID=449223&NID=1136199).

 

Inför nästa vinter

Med mer än halva maj avklarat har åkarna nu påbörjat sin grundträning. Som nämnts ovan har Harald Ekenberg problem med en knäskada och tränar mycket i skierg men har likväl påbörjat träningen, med sikte på att få komma ut på världscupen i rullskidor. Även Nils Sjöberg har skadeproblem med en arm som strular och tvingar honom till löpning och cykel. Bättre har det dock gått för Alfred som nu satt igång rullskidträningen och kommer bland annat att göra en liten satsning på rullskid-SM i Västerås.    

 
Sponsorer